DutchEnglish

Rugklachten

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten bij de fysiotherapeut. Circa 90% van de mensen met rugklachten hebben te maken met aspecifieke lage rugpijn. Dat betekent dat er vaak geen duidelijke diagnose gesteld kan worden als bijvoorbeeld een hernia of stenose.
Rugklachten

Rugklachten kunnen sluipend of acuut beginnen en gaan soms gepaard met pijn in de bil en/of het been. Vaak verdwijnen de klachten binnen enkele weken vanzelf. Is dit niet het geval, maak een afspraak om jouw rugklacht(en) te laten beoordelen.

Onze aanpak

Tijdens de intake kijkt de fysiotherapeut samen met jou naar de mogelijke oorzaak van de klachten. Vervolgens wordt een herstelplan gemaakt.

Behandelingen

De behandeling van rugklachten bestaan uit manuele therapie, Mulligan concept en/of dry needling, in combinatie met oefentherapie.

Alles over Rugklachten

Er is bij aspecifieke lage rugklachten meestal geen schade aanwezig, maar wel rugpijn: de rug is als het ware ‘uit vorm.’ Soms wordt de diagnose lumbago, spit of ischias gesteld. Deze vorm van rugpijn kan gepaard gaan met uitstraling in de bil/been, zonder dat dit meteen het gevolg is van een zenuwbeknelling.

 

Als je binnen de eerste weken geen verbetering ervaart van je klacht of deze blijft terugkeren, is een beoordeling door een van onze (manueel)therapeuten gewenst. Onder begeleiding van één van onze fysiotherapeuten ben jij actief bezig met je herstel en leer je hoe jij jouw rug weer onder controle krijgt en houdt.

 

Een hernia heeft te maken met druk van een tussenwervelschijf op een zenuwwortel. Er is vaak sprake van rugklachten en uitstralende pijn in de bil en het been, die gepaard kan gaan met tintelingen en gevoels- of krachtsverlies. De medische term voor een rughernia is lumbaal radiculair syndroom. Een hernia in de lage rug komt relatief weinig. Je herstelt in de meeste gevallen binnen de eerste drie maanden vanzelf zonder de noodzaak van een operatie. Wanneer er na drie tot vier maanden sprake is van onvoldoende herstel, kan dat reden zijn om met de huisarts te overleggen over een verwijzing naar de neuroloog.

 

Om het herstelproces te bevorderen is het verstandig een afspraak te maken met een manueel therapeut of fysiotherapeut. Door onze ervaring in orthopedische revalidatie kunnen wij jou helpen bij een snel en volledig herstel. Je kunt hier een afspraak maken om jouw rug te laten beoordelen en een plan van aanpak te laten maken.

 

Wij behandelen rugklachten volgens het zorgplan dat mede door ons is ontwikkeld. Voor vragen over het zorgplan kun je terecht bij jouw behandelend fysiotherapeut.

Specifieke Rugklachten

Rugklachten - lage rugklachten - 01

Lage rugklachten

Meer weten over de revalidatie bij lage rugklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Rugklachten - Ischias - 01

Ischias

Meer weten over de revalidatie bij Ischiasklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Rugklachten - SI-klachten - 01

S-I klachten

Meer weten over de revalidatie bij S-I gerelateerde klachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Rugklachten - hoge rugklachten -01

Hoge rugklachten

Meer weten over de revalidatie bij hoge rugklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Onze aanpak

Tijdens de intake wordt de klacht geanalyseerd aan de hand van een kort vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Na het intakegesprek wordt een behandelplan met jou besproken en wordt begonnen met de behandeling. Gedurende het revalidatietraject wordt er op gezette tijden geëvalueerd. Deze toetsen bestaan uit testen en/of vragenlijsten die met jou worden besproken. Daarna wordt het verdere behandelplan uitgestippeld.
Intake

Tijdens de intake wordt jouw rugprobleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan besproken worden. Daarin staat welke behandeling het beste voor jou is. Vervolgens wordt een planning gemaakt.

Behandeling

Als je rugklachten hebt word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit zorgplan is speciaal ontwikkeld voor rugklachten en laat goede resultaten zien.

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten ingevuld om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt geëvalueerd en het behandelplan eventueel aangepast.

Behandelingen voor Rugklachten

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Behandeling - manuele therapie - 01

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Daartoe gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - mulligan - 01

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van het mobiliseren van gewrichten. De therapie is pijnvrij, dient direct verbetering te geven welke verbetering langdurig moet aanhouden.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.